Nelegálny výrub lesov kvôli avokáde sa týka hlavne stredného Mexika. Cena tejto superpotraviny rastie kvôli čoraz častejšie spomínaných pozitívnych účinkoch na ľudské zdravie. Mexickí farmári si pestovaním avokáda zarobia oveľa viac ako u ostatných plodín. Avokádovníkom tak musí urobiť miesto ihličnaté lesy.

Z Mexika pochádza podľa Latin Times 61 percent všetkých plodov avokáda, ktoré sa predajú v Spojených štátoch. Najviac avokáda – ročne za 109 miliónov dolárov – sa vypestuje v mexickom štáte Michoacán, píše britský Guardian.

Štát sa síce snaží nelegálnemu výrubu zabrániť, farmári s ním však hrajú hru na mačku a myš. Schovávajú nové stromčeky pod konáre existujúceho porastu, kde ich letecké sledovanie nevypátrá. „Aj tam, kde sa lesy nerúbu úplne, farmári vsádzajú avokádovníky pod stromami. Tie tak skôr alebo neskôr budú musieť zmiznúť,“ podotýka Mario Tapia Vargas z mexického Národného inštitútu pre výskum lesníctva, poľnohospodárstva a rybolova.

foto: pixabay
foto: pixabay

Produkcia avokáda v Michoacan sa medzi rokmi 2001 a 2010 strojnásobila a jeho export vzrástol desaťnásobne, uvádza správa menovaného inštitútu z roku 2012. Podľa nej avokádová expanzie zapríčinila od roku 2000 do roku 2010 stratu 690 hektárov lesného porastu.

Správanie mexických farmárov má prirodzený vplyv na prírodu. V pôvodných lesoch totiž prezimujú motýle druhu Monarcha sťahovavá, ktorý sem cez USA cestuje z Kanady. Tento motýli druh je natoľko dôležitý, že sa dostal na program rokovania, medzi Mexikom, USA a Kanadou. Dohodlo sa, že sa motýľom vytvoria trasa z osobitných rastlín, aby mali motýlie húsenice čo jesť, informuje americký server Quartz.

Navyše dospelé avokádovníky potrebujú skoro dvakrát toľko vody, čo bežný les. Uberajú tak vodu horským potokom, na ktorých lesy a zvieratá závisia.

Mexická pobočka organizácie Greenpeace tvrdí, že obľubou avokáda trpia aj ľudia: „Okrem výrubov lesov a vplyvov na zadržiavanie vody, môže mať negatívny vplyv na miestne životné prostredie aj vysoká spotreba poľnohospodárskej chémie a veľké objemy dreva pre obalový materiál na avokáda.“