V ponorke, v ktorej akumulátorovej sekcie vypukol požiar, bolo jadrové zariadenie. Vo štvrtok to priznal ruský minister obrany Sergej Šojgu. Podľa neho ale bolo úplne izolované a je funkčný. Ruské médiá uvádzajú, že tragédia, pri ktorej prišlo o život 14 námorníkov, sa stala na palube supertajnej jadrovej ponorky Lošarik, ktorá vykonáva výskum vo veľkých hĺbkach.

Minister obrany Ruska Sergej Šojgu

Ruské ministerstvo obrany už informovalo, že v pondelok zomrelo 14 námorníkov pri požiari v zariadení určenom k ​​ponorom do veľkých hĺbok. Oheň bol uhasený a plavidlo je teraz na vojenskej námornej základni v Severomorsku na severozápade Ruska.

Príčiny nešťastia sa vyšetrujú. Oznámené ale napríklad nebolo, o aké podmorské zariadenie išlo, koľko bolo na palube celkovo ľudí ani to, či bolo vybavené jadrovým reaktorom.

Záhada potopenej ponorky USS Scorpion

„Sú informácie, ktoré patria do kategórie štátne tajomstvo a štátne tajomstvo sa dodržiava v záujme štátu a štátnej bezpečnosti. Preto je úplne normálne, že sa neodhaľuje. V tom nie je nič nezákonného,​​“ povedal podľa agentúry TASS hovorca Kremľa Dmitrij Peskov novinárom.

Londýn rieši problém. Čo s jadrovými ponorkami, keď sa Škótsko odtrhne?

O mnoho zhovorčivejší nebol ani minister obrany Sergej Šojgu, ktorý na Putinov príkaz kvôli vyšetrovaniu udalosti prišiel do Severomorská. Uviedol, že oheň vypukol na vedeckovýskumnom hlbinnom aparáte ruskej vojenskej námornej flotily pri plánovanom výskume v ruských teritoriálnych vodách Barentsovho mora. „Zomrelo 14 členov posádky. Ostatní sa podarilo zachrániť,“ povedal bez toho aby počet zachránených spresnil.

Ľudia na palube podľa neho boli „jedineční vojenskí špecialisti – vysoko kvalifikovaní profesionáli, ktorí vykonávali dôležitý výskum týkajúci sa zemskej hydrosféry“.

Kartely k pašovaniu kokaínu používajú aj ponorky, majú celej flotily

Minister tiež naznačil, že v plavidle bol civilista, zrejme expert, ktorý sa vďaka námorníkom zachránil. „Námorníci sa v kritickej situácii zachovali hrdinsky. Z časti zasiahnutej ohňom najprv evakuovali civilného činiteľa priemyslu, uzavreli za ním poklop, aby zabránili rozšíreniu požiaru, a sami potom do konca bojovali za prežitie lode,“ povedal Šojgu.