Veľa peňazí, túžba po adrenalíne, divočine a mrazu. To sú predpoklady, ktoré potrebujete, aby ste si mohli naplno užiť heliskiing, pomerne neznámy zimný šport, pri ktorom vás vrtuľník vyvezie na horské vrcholy, kam nevedie bežná infraštruktúra. Z nich potom môžete zlyžovať či snowboardovať po nedotknutom snehu. Práve počas cesty za za adrenalínom cez víkend zomrel najbohatší Čech Petr Kellner, nebol pritom prvým krajanom, ktorému sa heliskiing stal osudným. O čo vôbec ide a čo ľudí na tomto športe láka?

Heliskiing sa vo svojej podstate príliš od klasického lyžovania alebo snowboardu nelíši, hlavný rozdiel spočíva v spôsoboch, akým sa na miesto výkonu dostanete. Kým bežne si musíte kopec vyšliapať sami, alebo oveľa častejšie použiť lanovku, v prípadne heliskiing sa používa vrtuľník. Samotný zjazd je potom jednoducho zjazd po hlbokom snehu na neupravenom voľnom teréne.

To dôležité sú však nuansy v tom, čo cesta vrtuľníkom oproti klasickému „lanovkovému“ lyžovaniu prinesie. Heliskiing vďaka svojmu spôsobu dopravy umožňuje záujemcov dostať do miest, kam sa inak prakticky nie je možné dopraviť. Sú to oblasti v úplnej divočine, ďaleko od dosahu ostatných ľudí, kde sa nachádza nepoškvrnený sneh a úplné súkromie.

To, že miesta sú de facto nedotknuté a vyžadujú dopravu vrtuľníkom, so sebou ale nesie aj isté úskalia. Voľné neošetrené pláne môžu skrývať nebezpečenstvo, a tak každý priestor určený k heliskiing starostlivo vyberajú skúsení a certifikovaní horskí sprievodcovia, čím sa minimalizujú možné riziká. Sprievodcovia sa tiež výprav zúčastňuje a na návštevníkov dohliadajú.

Pri páde vrtuľníka na Aljaške zomrel najbohatší Čech Petr Kellner

 Niektoré krajiny „vrtuľníkovej lyžovanie“  zakázali 

Hoci sa lyžovanie pomocou vrtuľníka zdá ako moderná záležitosť, základy športu boli položené už v 60. rokoch minulého storočia, kedy Bengt Binks Sandahl začal ako prvý sprevádzať lyžiarov nedotknutými vrcholmi Aljašky. Na neho krátko potom nadviazal Hans Gmoser, zakladateľ moderného horolezectvo v Kanade, ktorého prvýkrát napadlo heliskiing skombinovať s ubytovaním, horským sprievodcom a transportom.

To je podoba, v ktorej sa tento šport prevádzkuje aj dnes. Zvyčajne je celá aktivita súčasťou väčšieho ubytovacieho balíka v horských strediskách nachádzajúcich sa mimo hlavnej turistickej destinácie, pričom hotely bývajú luxusného rázu, ponúkajúce všetko od wellness po all inclusive stravovanie. Poriadna je potom aj cenovka takého ubytovania, keď je v ňom započítaný heliskiing, niekoľkodňová návšteva záujemcov vyjde pokojne aj na 10 tisíc euro.

Kellner a Tykač podľa MF Dnes rokujú o kúpe TV Nova

Existujú ale samozrejme aj výraznejšie dostupnejšie varianty. Cestovné kancelárie majú v ponuke štvordňový pobyty už za prístupnejších 2600 euro. Netradičný šport totiž už ponúkajú aj „obyčajnejšie“ lyžiarske strediská, kde si to môže človek trebárs na jeden deň vyskúšať.

Cena sa tiež odvíja od destinácie. Treba podotknúť, že prístupy k heliskiingu sa v každej krajine líšia, predpokladom sú vysoké hory. Najpopulárnejšie sú už spomínaná Aljaška a Kanada, kde sa všeobecne bez vrtuľníka pohybovať je komplikovane (myslené na horách). V Európe sa heliskiing bežne prevádzkuje predovšetkým vo Švédsku a Švajčiarsku, v iných krajinách je buď zakázaný, alebo veľmi obmedzený.

Marco Siffredi sa pokúsil zjazdiť na snowboarde Mount Everest, stálo ho to život

Aktivita totiž podľa niektorých názorov príliš neprospieva prírode, environmentalisti napríklad skôr upozorňovali, že problematický je hluk, ktorý vrtuľníky vydávajú. Ten ruší nielen samotných lyžiarov a horalov, ale predovšetkým divoké zvieratá. Situácia dokonca podľa Rolfa Meiera z organizácie Moutain Wilderness zašla tak ďaleko, že niektoré alpské druhy zvierat pri úniku pred helikoptérou (zvuk vnímajú ako nebezpečenstvo) plytvajú energiou, ktorú potom nemajú na rozmnožovanie. A to ohrozuje celú ich existenciu. Meier to opísal pre rakúsku rozhlasovú stanicu FM4.Napríklad v Nemecku a vo Francúzsku je preto heliskiing oficiálne zakázaný, Taliansko alebo Rakúsko ho dovoľujú na tak úzkom výbere miest, že by ste ich narátali na prstoch jednej ruky. Heliskiing sa v rámci Európy prevádzkuje tiež na Andorre.

Osudný film. Snowboardovú šampiónku zabila pri natáčaní lavína

 Česi pri heliskiingu spadli zo skaly aj zažili  lavínu 

Kellner zvolil pre heliskiing Aljašku, bol ubytovaný v luxusnom rezorte Horská chata Tordrillo, ktorý podľa informácií hotela navštevoval často. Týždenný balíček zahŕňajúci heliskiing tu štartuje na cca 12 tisíc euro. Najbohatší Čech bol známy, že holdoval zimným športom, na snowboarde sa objavil aj na jednej z výročných správ svojej spoločnosti PPF.

Vrtuľník sa s ním ale počas cesty na heliskiing zrútil, a to pri ľadovci Knik. Rezort vo vyhlásení uviedol, že je to prvýkrát, čo k takému nešťastiu u nich došlo, tragickú haváriu prežil len elitný český snowboardista David Horváth, ktorý je teraz v miestnej nemocnici vo vážnom stave. Okrem Kellnera pri páde zomreli aj skúsení sprievodcovia Sean McManamy a Gregory Harms.

Extrémne svahy

Nie sú to pritom prvý odborníci na hory, ktorým sa heliskiing sa stal osudným. Dokonca ani Kellner nie je prvý Čech, ktorého šport priviedol k smrti. V roku 2019 zomrel vo Švajčiarsku pri heliskiing i člen Českej asociácie horských vodcov Antonín Volk. Spadol zo skalného zrázu na hore Kaarsavagge v Laponsku.

V roku 2010 lavína pri heliskiing usmrtila tiež Miroslava Martinca, skoršieho predsedu predstavenstva a spoluzakladateľa reťazca predajní s outdoorovú výbavou Rock Point.