Banány, ktoré bežne stretávame v obchodoch, sa čoskoro môžu stať minulosťou. Ich pestovanie ohrozuje množstvo faktorov vrátane klimatických zmien, zamorenie hmyzom, zlej kvality pôdy alebo rastlinných chorôb. Už raz k podobnej „banánovej apokalypse“ došlo a hrozilo, že o populárne ovocie navždy prídeme.

Teraz sa rad odborníkov obáva, že situácia sa bude opakovať. Zástupcovia obchodných reťazcov  však upokojujú, podľa nich k žiadnej katastrofe zatiaľ nedochádza.

Na svete existujú stovky druhov banánov. Niektoré sú červené, iné sa pred konzumáciou varia a ďalšie sú plné semienok. Najznámejšia a najpopulárnejšia je ale odroda Cavendish – sú to tie, ktoré u nás jeme vo veľkom. Typicky sladké, mierne zahnuté a žltej s tenkou šupkou. Sú tak obľúbené, že ich kvalitu dokonca upravuje smernica Európskej únie.

Koniec lúpanie banánov. V Japonsku vyvinuli druh s jedlou šupkou

Táto odroda nie je stará a bola vyšľachtená v polovici minulého storočia z nutnosti. Pôvodnú obľúbenú odrodu nazvanú Gros Michael v 50. rokoch zdecimovala plesňová choroba nazvaná panamská choroba. Pestovatelia sa museli rozlúčiť s „tlstým Michaelom“, ako názov odrody znie v preklade, a prejsť práve na Cavendish. U nich je výhoda, že sú proti pôvodnej plesňovej chorobe odolné.

Radosť trvala zhruba do 90. rokov, kedy sa objavil nový kmeň panamskej choroby spôsobený plesňou Fusarium (označenie Tropical Race 4). Odborníci museli znovu začať riešiť ohrozené banány. A teraz sa objavil ešte ďalšie kmeň nazvaný čierna Sigatoka, ktorý sa šíri vzduchom, jeho účinky umocňujú klimatické zmeny a nezaberajú naň žiadne postreky proti hubám.

Mladík zje 150 banánov týždenne. Nikdy sa vraj necítil lepšie

 Prečo je to  problém 

Súčasné banány preto čelia rovno niekoľkým smrtiacim plesniam, s ktorými sa ťažko bojuje. Tropical Race 4 už napadol banánové plantáže v Indii, Číne, Taiwane a častiach Austrálie a východnej Afriky. Najväčšie svetové pestovateľské polia v Ekvádore alebo Južnej Amerike zatiaľ zostávajú ušetrené, existujú ale reálne obavy, že nákazy sa čoskoro dostanú aj do nich.

Cavendish sa v súčasnosti nemá ako brániť. Ich špecialitou je, že nemajú žiadne semienka – množia sa vegetatívne, všetky banány tejto odrody sú klony seba samého. Kým pre konzumáciu je to príjemné, tento spôsob pestovania spôsobuje, že sú extrémne náchylní voči všetkým chorobám. Nemajú si ako vybudovať imunitu, pretože sú všetci geneticky rovnakí.

Jednoduchá banánová zmrzlina – bez lepku, laktózy a cukru

Že je to problém, upozorňujú svetoví odborníci čoraz častejšie. Štýl pestovanie sa bude musieť eventuálne zmeniť, rovnako tak odroda. Buď použiť inú, alebo upraviť existujúcu Cavendish odrodu. Výskumy na túto tému už prebiehajú, napríklad v Austrálii sa podarilo pomocou vedeckej metódy CRISPR vložiť do Cavendish odrody odolnosť proti patogénom z inej odrody. Išlo by však o GMO banány (geneticky modifikované), ktoré so sebou nesú kontroverziu. GMO banány navyše v EU povolené nie sú, muselo by dôjsť k zmene legislatívy.