Vajíčka sa ocitli na čiernej listine kvôli veľkému obsahu cholesterolu. Ten je nebezpečný pretože upcháva cievy a zvyšuje riziko infarktu. Vajcia sú síce naozaj veľkým zásobníkom cholesterolu /250 mg v jednom žĺtku, pričom odporúčaná denná dávka je 300 mg/, zanedbateľné však nie je ani množstvo tuku /jedno vajce ho obsahuje asi 6,6 gramov/. Na druhej strane však vajcia obsahujú aj lecitín, ktorý má schopnosť tuky emulgovať a pôsobí priaznivo proti ukladaniu cholesterolu. Vajcia sú zároveň zdrojom plnohodnotných bielkovín /rovnako ako mäso, mlieko a mliečne výrobky/, ktoré si telo nevie samo vytvárať na rozdiel od bielkovín rastlinného pôvodu. Obsahujú aj dôležité vitamíny B1, B2, A, D, E, K, minerálne látky ako vápnik, horčík, fosfor, draslík, sodík, železo i niektoré stopové prvky. Takže, vajcia môžu byť i prospešné, ale všetko s mierou.

 

Tí, ktorí nemajú problém so zvýšenou hladinou cholesterolu, si môžu vajcia dopriať častejšie /tri až štyri týždenne/. Pri počítaní množstva vajec treba myslieť na to, že okrem priamej spotreby ich nájdete aj v cestovinách, pečive, žĺtkových krémoch alebo v majonéze. Ľudia s vyšším cholesterolom by mali preferovať vaječné bielky. Vajíčka nie sú tak veľkou kalorickou bombou, za akú ich považujú. Jedno totiž obsahuje v priemere 250 kilojoulov, rovnako ako jedno väčšie jablko.

Na trhu sa dnes dajú kúpiť rôzne vajcia, prepeličími počínajúc a pštrosími končiac. Obsah cholesterolu v týchto vajciach sa však líši iba vzhľadom k ich veľkosti.

  • Prepeličie vajce – väčšinou ho varíme natvrdo a používame do šalátov, marinád či aspikov. Je jemnejšie než slepačie a považuje sa za lahôdku.
  • Slepačie vajce – vhodné na všetky kuchynské úpravy.
  • Kačacie vajce – má olejnatú príchuť a najlepšie je varené natvrdo /min. 15 minút/, alebo sa používa na prípravu cesta. Konzumujeme ho čo najčerstvejšie, pretože má tenkú škrupinu a ľahko sa infikuje baktériami.
  • Husie vajce – je asi päťkrát väčšie ako slepačie a tiež má olejnatú príchuť. Môže sa použiť na prípravu majonéz a ciest, chutí aj uvarené namäkko.
  • Pštrosie vajce – je až dvadsaťkrát väčšie než vajce slepačie, takže na jedinom pštrosom vajíčku si môže pochutnať celá rodina. Natvrdo ho varíme asi 30-35 minút.

Stráviteľnosť vajec ovplyvňuje ich kuchynská úprava. Najlepšie si telo poradí s vajíčkami namäkko: žalúdok opúšťajú po hodine až dvoch, horšie ale vajcia surové a uvarené natvrdo – zostávajú v žalúdku 2,5-3 hodiny. Najhoršie je stráviteľné vajce smažené na tuku: to môže zostať v žalúdku až šesť hodín.

Tepelne spracované vajce treba spotrebovať čo najskôr. Keďže sa varením nijako nezmenší vysoká dávka cholesterolu, snažte sa pri spracovaní vajec využívať hlavne čerstvú zeleninu. Nezabúdajte aj na to, že pri nedostatočnom tepelnom spracovaní hrozí riziko nákazy salmonelózou.