Slovenskí futbalisti vybojovali v pondelok večer dôležitú kvalifikačnú výhru v Maďarsku 2:1, v tabuľke sa udržali na pozícii zaručujúce priamy postup na EURO. Zápas vo vypredanej aréne v Budapešti bol ale poriadne vyhrotený. Domáci vypískali slovenskú štátnu hymnu, navyše vykúpili aj časť vstupeniek do sektoru hostí. Ten potom radšej rozdelil kordón ozbrojených policajtov, aby zabránil prípadným šarvátkam. „Nič príjemné,“ prehodil po zápase pre server sport.sk gólman Martin Dúbravka.

Vypredaný štadión, bitka ako remeň, navyše kľúčový zápas pre vývoj európskej kvalifikácie. Súboj susedných krajín prepojených spoločnou kultúrou i históriou. A bohužiaľ tiež nenávisťou. Vzhľadom na okolnosti sa dalo očakávať, že duel v budapeštianskej Groupama Aréne môže priniesť nemilé komplikácie.

Zápas logicky sprevádzala prísne bezpečnostné opatrenia. K prvému problému došlo ešte pred výkopom – niektoré lístky do sektoru hostí si zaobstarali fanúšikovia z juhu Slovenska, kde žije početná maďarská menšina. A tí, tváriaci sa ako fanúšikovia svojej krajiny, naopak priali domácemu tímu.

USA sú nespokojné s miernym rozsudkom nad srbským basketbalistom

Do kotla prišli títo „falošní“ priaznivci Slovenska oblečenie v čiernom, podobne ako fanúšikovia domácich farieb. Nemohli so sebou mať vlajky a iné predmety s náboženskou tematikou, lebo to zakazujú regule UEFA.

„Predpokladali sme, že by mohol vzniknúť tento problém, preto sme požiadali o prítomnosť polície v sektore,“ povedal pre sport.sk generálny sekretár Slovenského futbalového zväzu Jozef Kliment.

Na štadióne panovala búrlivá atmosféra ešte pred zápasom. Vo chvíli, keď po nástupe tímov hrala ako prvá slovenská hymna, väčšina štadióne hlasno pískala. „Pre mňa to bolo trošku sklamanie. Chápem, že futbal je o emóciách a ľudia sa pri zápasoch radi prejavujú. Ale pri štátnej hymne sa to absolútne nehodilo,“ vyhlásil po zápase slovenského brankár Martin Dúbravka.

Je ale treba pripomenúť, že podobne sa zachovali aj naši fanúšikovia pri zápase s Maďarskom v Trnave (2:0). Proste debili sa nájdu na každej tribúne.

„Problémový chlapec“ Rimmel napokon poputuje za mreže

„Fanúšikovia prišli vo veľkom počte, aj keď náš sektor bol z polovice vykúpený maďarskými priaznivci. Je škoda, že sa niečo také stalo, ale taká je realita. Pre našich fanúšikov to bol tiež náročný zápas, pretože byť v jenom kotly s Maďarmi nie je nič príjemného. Máte so sebou rodinu a deti a vy sa bojíte o ich bezpečnosť. Každopádne nám vytvorili skvelú atmosféru a som rád, že sme sa na konci zápasu mohli spoločne radovať,“ ďakoval gólman Newcastlu.

Pre slovenských futbalistov je kľúčové, že vyhrali aj druhý duel s Maďarskom. V kvalifikačnej skupine sú tri kolá pred koncom na druhom mieste, tretí Maďarsko má zhodne deväť bodov. „Som hlavne rád, že sme napravili duel s Chorvátskom (0: 4), ktorý nám nevyšiel. Bol to dnes z našej strany vynikajúci zápas, pre víťazstvo sme urobili maximum,“ chválil mužstvo tréner Pavel Hapal.