Na začiatku všetkého bol škandál amerického prezidenta Billa Clintona (76) a jeho mladej stážistky, o ktorom sa začalo písať 21. januára 1998. Odvtedy pozná jej meno kdekto. Monika Lewinská (49) tento rok využila svoje zvláštne výročie na to, aby spísala článok o tom, čo sa za uplynulých dvadsaťpäť rokov naučila.

Bill Clinton

Potom, čo vyšiel prvý článok o tom, že vtedy takmer päťdesiatročný americký prezident Bill Clinton má nevhodný pomer s dvadsaťdvaročnou stážistkou Monikou Lewinskou, sa táto téma ešte dlho pretriasala na popredných stránkach novín i magazínov z celého sveta.

Clinton bol v tom čase už vyše dvadsať rokov ženatý s Hillary Clintonovou a v snahe ochrániť svoj imidž vo verejnom príhovore všetko poprel. Záležitosť sa dostala až na súd.

Snemovňa reprezentantov nakoniec schválila jeho krivoprísažníctvo a marenie spravodlivosti ako dva články ústavnej žaloby, Senát ju vo februári 1999 zamietol a Clinton sa vo funkcii udržal. Posledný deň svojho mandátu vo funkcii prezidenta sa však priznal, že v kauze klamlivo svedčil. Bol potrestaný iba symbolicky päťročným zákazom právnej praxe v Arkansase a pokutou dvadsaťpäť tisíc dolárov.

Táto aféra si vyslúžila mnoho pomenovaní, všeobecne však bývala nazývaná práve podľa stážistky, čím si aj ona vyslúžila pošramotenú povesť.

,Škandál Lewinská’, alebo ‚Clintonov škandál’?

„Toto zmýšľanie, že za všetko môže žena, sa už našťastie v priebehu času povolilo,“ podotýka Lewinská vo svojom článku. „Kultúra a médiá sa postupne prispôsobili – už sa tomu nehovorí ‚škandál Lewinská’, ale ‚Clintonov škandál’ a podobne. A to tiež oveľa viac zodpovedá realite,“ uviedla.

Počas svojej nechtiac nadobudnutej celosvetovej slávy sa stala terčom mnohých nevyberavých vtipov, najmä v talkshow The Tonight Show with Jay Leno.

Prezident Bill Clinton s Hillary Clintonovou

„Keď v roku 2014 vysielanie skončilo, z môjho pohľadu už bol najvyšší čas. Jedna univerzita dokonca vykonala analýzu všetkých vtipov, ktoré kedy v programe zazneli, aby zistila, kto bol ich najčastejším terčom. V rebríčku síce viedol prezident Clinton, ale ja som bola v top desiatke jediná, kto si svoju popularitu až tak úplne sám nevybral,“ opisuje bývalá stážistka.

V článku tiež píše, že z celej záležitosti sa predovšetkým veľa poučila – napríklad aj vo výbere priateľov, pretože v roku 1998 všetko novinárom vyzradila práve jedna z jej kamarátok, americká štátna úradníčka Linda Trippová (†70), ktorej sa Lewinská priznala, že mali s prezidentom deväťkrát orálny sex. Celá aféra sa potom stala celosvetovou senzáciou. Dodáva, že teraz si o to viac váži skutočných priateľov a vzťahy s nimi považuje za tú najlepšiu možnú investíciu.

USA: Biely dom za vlády Billa Clintona stratil kódy k jadrovému kufríku

 Pred svojim príbehom  neutečiem 

„Pred svojim príbehom neutečiem. Nič už nenarobím s tým, čo sa stalo v roku 1998, nezmením ani svoje vtedajšie rozhodnutia, ktoré ma do toho všetkého priviedli. Jediné, čo človeku zostáva, je vnímať svoje minulé ja s takou veľkou empatiou, na akú sa len zmôže,“ dodáva.

Na otázku, či má pocit, že jej bývalý prezident dlhuje ospravedlnenie, Lewinská vlani v jednom z rozhovorov odpovedala, že to trvalo naozaj veľmi dlho, ale už pred rokmi sa zmierila s tým, že k tomu nikdy nedôjde.

Nadácia Clintonovcov je továrňou na peniaze. Hillary však môže zlomiť väz

Bill Clinton v roku 2018 na otázku, či sa Monike ospravedlnil, odpovedal, že ani nemá pocit, že by jej osobné ospravedlnenie dlhoval. „Nikdy som s ňou už potom priamo nehovoril. Ale vyjadril som sa verejne, a to viac ako raz, že ma to mrzí,“ povedal.

Mladíci znásilnili dievča (24) v autobuse. Cestujúci chlapcov ešte povzbudzovali