Vrchný súd v Prahe dnes potvrdil trest pre slovenského bezdomovca Ľubomíra Poliaka, ktorý podľa rozsudku medzi rokmi 2015 a 2017 postupne ubil dve ženy na smrť. Za smrť prvej z nich, ktorú súd kvalifikoval ako ťažké ublíženie na zdraví, pôjde do väzenia na 14 rokov, za trýznivú vraždu druhej si odpyká 21 rokov. Celkovo by tak vo väzení mal stráviť 35 rokov, potom bude vyhostený z Česka domov na Slovensko. Rozsudok je právoplatný. Obžaloba Poliaka vinila aj z vraždy manžela jednej zo žien, ktorú sa nepodarilo preukázať.

V českom práve bežne platí absorpčné zásada, teda že sa trest ukladá podľa najprísnejšej hranice sadzby najvážnejšieho činu. V niektorých prípadoch je možné túto hranicu zvýšiť, ale aj tak nesmie presiahnuť hranicu 30 rokov (potom už je možné uložiť len trest na doživotie).

Tridsaťročnému Polákovi ale boli uložené tresty dva. Dva dni pred vraždou mu bol právoplatne uložený podmienečný trest za výtržníctvo v inej veci, a súd preto nemohol za ubitie oboch žien uložiť úhrnný trest. Podmienečný trest tak zahrnul do trestu za ublíženie na zdraví, za vraždu muža potrestal samostatne.

Polák bol odsúdený za smrť ženy, s ktorou od leta 2015 do januára 2016 prebýval v pivnici opustenej budovy v Povltavské ulici v Prahe. Podľa obžaloby ju opakovane napádal, okrem iného ju mlátil a kopal do hlavy a hrudníka, niekoľkokrát jej dolámal rebrá.

Bezcitný slovenský vrah Ľubomír Polák dobil v Čechách na smrť dve ženy. Tretiu vraždu mu nedokázali

Žena zomrela v januári 2016, podľa lekárov sa u nej v dôsledku zranenia a dlhodobej choroby rozvinul okrem iného akútny zápal pľúc. Nepreukázalo sa však, že by zranenia boli priamu príčinnú ženinej smrti, aj preto čelil Polák v tomto bode len obžalobe z ťažkého ublíženia na zdraví s následkom smrti, za ktoré bol tiež potrestaný.

Ďalšieho napadnutia sa podľa obžaloby dopustil vlani 18. augusta v Storchovej ulici, kedy sa pohádal so svojou vtedajšou družkou po tom, čo mu povedala, že sa s ním chce rozísť. Polák ženu podľa prokurátorov začal mlátiť do hlavy, šliapal jej na hrudník a dusil ju. Neskôr zomrela kvôli úrazovému šoku, mala polámané rebrá a vnútorné krvácanie, podľa obžaloby musela trpieť veľkými bolesťami. Polák bol v tejto časti odsúdený za vraždu.

 Vinu  odmieta 

Polák vinu odmieta. V oboch prípadoch tvrdil, že ženy boli opité a zakopli alebo spadli zo schodov. Podľa neho tiež odmietali lekársku pomoc. Jeho obhajkyňa dnes v odvolaní upozornila na to, že je podľa nej uložený trest neprimerane prísny. „Tak strašné to nebolo,“ povedala súdu. Podľa nej navyše nebolo preukázané, že skutky spáchal práve Polák.

Už je známa národnosť kumpánov, ktorí zohavili chlapčeka kyselinou! Sú to traja Slováci

Podľa predsedníčky odvolacieho senátu Pavly Augustínovej zo svedeckých výpovedí vyplýva, že ženu Polák dlhšiu dobu bil. „Bolo úplne evidentné, že poškodená bola zbitá, o tom, že bola zbitá obžalovaným, tiež nie sú žiadne pochyby,“ povedala sudkyňa. Žene vraj zámerne neprivolal pomoc.

Rovnako podľa sudkyne neboli pochybnosti o tom, že vraždu druhej ženy spáchal práve Polák. „Z vykonaných dôkazov je evidentné, že to bol on a nikto iný,“ uviedla Augustinová. Sudkyňa uviedla, že ženu Polák nechal v bolestiach umierať, zatiaľ čo sám chodil za známymi popíjať.

Slováci brutálne zavraždili v Čechách, dobodali manželský pár 20 ranami kvôli peniazom

Polák čelil pôvodne obžalobe aj z ďalšej vraždy. V júli 2015 podľa spisu po mostom Barikádníků na Vltave utopil svojho známeho, manžela prvej zo zabitých žien. Podľa spisu chcel jeho manželku získať pre seba. Oslobodzujúci rozsudok pražského mestského súdu v tejto časti platí, štátna zástupkyňa proti nemu odvolanie nepodala. Podľa súdu sa nepodarilo preukázať, že sa skutok stal.