Vojak, ktorý zabil Bin Ladina

1434

Člen špeciálneho tímu SEAL Rob O’Neill v televíznom rozhovore popísal celú operáciu. „Pozeral som sa mu priamo do očí, než som vystrelil guľku, ktorá mu prerazila lebku,“ povedal O’Neill. Bin Ladin zomrel jeho rukou a videl, že si pre neho prišla smrť.

O’Neill prehovoril o akcii v interview pre stanicu Fox News. „Stál som dve stopy od neho, on mal ruku položenú na svojej manželke, snažil sa za ňou skryť a dostať sa k zbrani. Bola to tvár, ktorú som videl tisíckrát. Pomyslel som si: Máme ho, ukončíme vojnu,“ povedal O’Neill v rozhovore.

Chlapík, ktorý začínal ako rozvážač pizze v mestečku Butte v Montane, sa stal členom elitnej jednotky SEAL Team Six. Táto jednotka zachránila napríklad aj kapitána uneseného tankera Richarda Phillipsa, ktorého držali somálski piráti v malom záchrannom člne. Tento príbeh bol sfilmovaný, hlavnú rolu si zahral Tom Hanks. Ale späť k O’Neillovi.

Keď dostal správu, že má ísť do tejto akcie, považoval za veľmi pravdepodobné, že skonči v zajatí alebo ho zabijú. Mohlo sa stať veľa vecí. Dom mohol byť podmínovaný, alebo sa mohol Usama vyhodiť do povetria sám, ak by zistil, že je v beznádejnej situácii. Ak by sa tím nedostal včas z miesta, zatkli by ich Pakistanci a skončili by vo väzení. „Vedeli sme, že sa dostaneme tam, ale nie späť. Bola to pre nás jednosmerná misia,“ povedal O’Neill. Keď sa muži po deväťdesiatich minútach dostali vo vrtuľníku späť nad Afghanistán, mali obrovskú radosť, pretože si uvedomili, že budú žiť. „Dodnes premýšľam, či to, čo som urobil, bola tá najlepšia, alebo najhoršia vec, čo som kedy urobil,“ dodal O’Neill.

O’Neill sa dnes živí ako motivačný rečník

Jeho príbeh je zaujímavý, ale skrýva niekoľko ale. Už skôr totiž iný príslušník jednotky Matt Bissonette v knihe Neľahký deň zverejnil svoju verziu príbehu. Bin Ladina postrelil prvý predsunutý strelec, tzv. Pointman, a dielo dokonali najmenej ďalší dvaja členovia tímu. Lenže Bissonettovi hrozí za vyzradenie tajných informácií a porušenie sľubu mlčanlivosti stíhanie a súdne ťahanice, ako ho už upozornil aj hovorca Pentagonu Georg Little. Rovnaké problémy asi čaká aj O’Neilla. A aby toho nebolo málo, hovorca amerického námorníctva Jefferies vyhlásil, že neexistujú žiadne záznamy, že by u SEAL slúžil muž menom O’Neill. „Ak by u SEAL slúžil, iste by s prísne tajnými informáciami nechodil do televízie. To je jednoducho u príslušníkov SEAL vylúčené,“ dodal Jefferies.

Kurdskej sniperke skoro ostreľovač IS trafil guľkou do hlavy. Len sa tomu smiala