Brenton Tarrant, ktorý minulý piatok v novozélandskom meste Christchurch zastrelil minimálne 50 osôb, stál prvýkrát pred súdom. Robil gestá a uškŕňal sa. Právnik sa nechal počuť, že má strach o jeho bezpečie. Ľudia medzitým na uliciach organizujú pietne akcie a tancujú legendárne „haku“.

Terorista, ktorý sa minulý piatok postaral o jeden z najčiernejších dní novozélandskej histórie – Brenton Tarrant, musí byť na samotke, kde je strážený niekoľkými policajtami. Muž je vo väzbe od chvíle, čo ho policajti zadržali po tom, čo vystrieľal dve mešity v novozélandskom meste Christchurch.

Tarrant už dokonca v bielom väzenskom mundúr stál pred súdom, kde sa uškŕňal a potom prstami na kameru ukazoval gesto, ktoré znamená, že je všetko v poriadku čiže OK. Medzi pravicovými extrémistami je ale týmto gestom väčšinou myslená skratka OKKK, v zmysle, že je človek verný Ku-klux-klanu.

Tarrantov advokát pred súdom oznámil, že má interné informácie o tom, že je jeho klient vo väznici v ohrození života po tom, čo sa mu niektorí spoluväzni rozhodli pomstiť za jeho ohavné činy, pri ktorých doteraz prišlo o život päťdesiat ľudí. „Tieto pocity budú vo väznici časté,“ nechal sa počuť právnik.

Masové vraždenie na Novom Zélande. Za 17 minút 49 mŕtvych

Súd pripustil, že je to pravda, ale naznačil, že s tým nemôže nič robiť. „Jediné, čo môžem urobiť, je nechať Tarrant v špeciálnom režime oddeleného od ostatných. Bude takto držaný vo vlastnom záujme,“ povedal sudca Kim Workman.

Ľudia v uliciach mesta Christchurch medzitým vytvorili provizórny pamätník, kam sa chodia za obete teroru modliť. Práve pre ňom sa zišli aj členovia motorkárskeho gangu Black Power, ktorí tu dokonca pred zrakmi divákov zatancovali legendárny bojový tanec domorodého kmeňa Maorov „haka“. Ten má značiť nenávisť a spôsobiť zastrašenie nepriateľa. „Čakáme na deň, kedy budeme môcť všetkým pomôcť,“ nechal sa počuť člen gangu Shane Turner.