Ako zabrániť nákaze koronavírusom? Marihuanou!

Vedci prišli s prekvapujúcim zistením

1441

Zložky v marihuane by mohli podľa najnovšieho zistenia zabraňovať nákaze koronavírusom. Vďaka hneď dvom jej kanabinoidným kyselinám vírus stráca schopnosť napádať ľudské bunky, to sa ale zatiaľ overilo len v prípade mutácií alfa a beta.

Či by podobná taktika fungovala aj na prevenciu pred nákazou deltou alebo omikronom, sa zatiaľ nevie. Podľa šéfa výskumu by mohlo podávanie spomínaných kyselín potenciálne urýchliť rekonvalescenciu.

Marihuana alebo Fénixove slzy za deväť miliónov! Zásahovka zadržala muža, našli aj tisícku rastlín

Kyselina kanabigerolová (CBGA) a kyselina kanabidiolová (CBDA) sa podľa vedcov zo Štátnej univerzity v Oregone dokážu naviazať na tzv. spike proteíny, čiže peploméry vírusu, čím mu zabraňujú v napáchaní akýchkoľvek škôd. Vírus sa tak vďaka nim nedostane do buniek a nespôsobí žiadnu infekciu.

Marihuana na bolesť nepomáha?

Fajčenie marihuany však tento blahodarný efekt nemá, potvrdili experti. „Tieto kanabinoidné kyseliny sa bohato vyskytujú v konope a konopných extraktoch. Nie sú to kontrolované látky ako THC, teda psychotropné ingrediencie marihuany, a pre ľudí sú bezpečné,“ povedal vo svojom vyhlásení vedúci štúdie Richard van Breemen. Zložky by sa mohli podávať ústne, píše server Mirror.

„Náš výskum ukázal, že konopné zložky sú rovnako účinné v prípade mutácie alfa prvýkrát odhalenej v Británii aj mutácie beta prvýkrát odhalenej v južnej Afrike,“ pokračoval Breemen. Ďalší výskum by mal ešte len ukázať, či kyseliny účinne zabraňujú aj nákaze variantom delta a omikrón.

Legendárneho českého pestovateľa konope zastihla za mrežami zlá správa

 Kratšie maródenie aj lepšia  prevencia 

Podľa vedcov by mohli kyseliny aj značne skrátiť dobu prejavu symptómov v prípade, že sa človek nakazí.

„Akákoľvek časť infekčného procesu a replikačného cyklu je potenciálnym terčom antivírusového zákroku. A napojenie receptora spike proteínu na povrchový receptor ľudskej bunky ACE2 je dôležitým krokom v tomto cykle,“ vysvetľoval Breemen.

Známy lekár-antivaxer leží s vážnym priebehom covidu v nemocnici. Starajú sa o neho kolegovia, ktorých urážal

„To znamená, že bunkové inhibítory ako kyseliny z konope by sa mohli využiť na prevenciu infekcie SARS-CoV-2 a tiež na skrátenie infekcie vďaka zabráneniu vírusu v ďalšom napádaní ľudských buniek. Kyseliny sa viažu na spike proteíny, takže tieto proteíny sa už potom nemôžu naviazať na enzým ACE2 nachádzajúci sa na vonkajšej membráne endotelových buniek v pľúcach a ďalších orgánoch.“