Máte radi štipľavé jedlo? Pravdepodobne sa dožijete vysokého veku

1346

„Zaručených“ návodov na dlhovekosť existuje nepreberné množstvo. Minimálne tým nasledujúcim sa ale vyplatí riadiť.

Vedci z univerzity v americkom Vermonte zbierali viac ako 23 rokov dáta šestnásťtisíc Američanov. Konkrétne sledovali zloženie ich stravy a zdravotný stav a hľadali medzi nimi spojitosti. Okrem iného zistili, že u dospelých jedincov, ktorí pravidelne konzumovali chilli papričky, bolo až o 13% nižšie riziko výskytu závažných ochorení. Tento výsledok potvrdzuje už skoršie štúdie poukazujúce na pozitívny účinok pálivých jedál na organizmus.

Tajomstvo chilli papričiek tkvie v kapsaicíne, rastlinnom alkaloidu, ktorý je zodpovedný za pálivú chuť. Okrem toho sa ale tiež viaže na receptory zodpovedné za aktiváciu mechanizmov zabraňujúcich obezitu.

„Aktivácia vaniloidného receptora TRPV1 stimuluje bunkový mechanizmus proti obezite. Táto ochrana znižuje riziko kardiovaskulárnych, metabolických a pľúcnych chorôb. Kapsaicín tiež pôsobí na prietok krvi srdcom, a funguje tak ako prevencia pred srdcovými ochoreniami,“ stojí v správe bádateľov.

O dôvod viac, prečo si užívať vaše obľúbené ostré jedlo.

Starí Rimania jedli ryby, aby sa zfetovali