Nevesta ISIS sa po pôrode väzenia nebojí, ale straty syna áno. A prehovorila o strieľaní ľudí

1453

Ak sa jej splní želanie a vráti sa do Británie, je zmierená s tým, že môže skončiť vo väzení. Šamima Begumová (19), mladá Britka, ktorá sa vydala v Sýrii za džihádistu Islamského štátu, chce riskovať návrat na Západ aj za cenu svojho stíhanie. Hovorí tiež, že rozumie motívu teroristického útoku v Manchestri z roku 2017 – podľa nej išlo o férovú odplatu za bombardovanie Sýrie. Begumová to oznámila televíziu BBC.

Chce do Británie a to za každú cenu. Tak by sa dala zhrnúť výpoveď Begumovej, ktorá sa aktuálne nachádza v utečeneckom tábore v Sýrii. Hovorí ale, že jej hlavnou prioritou je syn, ktorého porodila cez víkend.

„Neviem, či mi ho zoberú, alebo ho dajú mojej rodine v Británii, zatiaľ čo sa bude rozhodovať, čo so mnou. Ak pôjdem do väzenia, alebo budem musieť absolvovať kurz proti radikalizácii,“ uviedla Begumová s tým, že ak sa Británia rozhodne pre väzenia, prijme to.

Pre návrat do svojej rodnej vlasti má svoje dôvody. „V skutočnosti naozaj podporujem niektoré britskej hodnoty a chcem ísť späť a znovu sa tu osadiť,“ prezradila žena.

Vyťahovali klince z detských tvárí, teraz dostanú dvaja  bezdomovci peniaze aj bývanie

V rozhovore Begumová prehovorila aj o teroristickom útoku v Manchestri z roku 2017. Pri ňom islamský útočník zastrelil na koncerte speváčky Ariany Grandeové 22 ľudí. Nazvala to férovou odplatou za bombardovanie Sýrie. „Ich ospravedlnenie bolo, že išlo o odplatu a to je celkom spravodlivé,“ povedala Begumová.

Priznala však, že zabíjanie nevinných ľudí je zlé. „Jedna vec je zabiť vojaka, ktorý na vás útočí, ale aby umierali ženy a deti … je to rovnaké ako so ženami a deťmi v Baghuzu, kde prebieha bombardovanie,“ oznámila žena, zatiaľ čo chovala svojho novorodeného syna.

 Syn nesie meno islamského vodcu 

Begumová utiekla z Británie do Sýrie v roku 2015, keď mala 15 rokov. Odprevadili ju dve kamarátky. Rýchlo sa vydala za džihádistu pôvodom z Holandska Yago Riedijka, s ktorým mala dve deti. Obe dve zomreli.

Islamský štát sa prihlásil k útoku v Berlíne. Podozrivého polícia prepustila

Ako Islamský štát postupne slabol, Riedijk bol zatknutý a Begumová zostala sama. Bola v tej chvíli tehotná a skončila v utečeneckom tábore. Vtedy sa nechala počuť, že by rada svoje tretie dieťa vychovala späť v Británii, pretože v Sýrii nie je žiadna budúcnosť.

Islamský štát zabil 230 ľudí a ako ľudské štíty použili 8 000 rodín

Jej prosba ale rozhnevala ľudí po celej Británii, ktorí jej vnímajú ako súčasť Islamského štátu. Nevyjadrila navyše dostatočnú ľútosť nad tým, že do Sýrie utiekla a nad činmi, ktoré IS vykonal. Dokonca pomenovala svojho novorodeného syna Jerah po slávnom islamskom vodcovi zo 7. storočia. Britské úrady len oznámili, že Begumovej v návrate zabrániť nemôžu, nevylučujú však, že ju potom začnú stíhať.

Frustrovaných Rómov láka džihád. Šíri sa už Islamský štát v bulharských rómskych getách